Voorlichtingsbijeenkomsten

Artikelindex


Het waarom van veilig vrijen ligt voor de hand. Ongewenste zwangerschappen en kans op hiv-besmetting, dat wil je niet, noch voor de leerlingen zelf noch als project. Als meisjes zwanger worden, moeten ze van school af en hiv-besmetting is ook anno nu een reëel gevaar. Hoe hebben we het aangepakt?

veiligvrijen01

Gratis voorlichtingsmateriaal samen bespreken
Vanaf het begin van KSSP hebben we onze leerlingen voorgelicht. Daarvoor gebruikten we onder andere voorlichtingsmateriaal van de Straight Talk Foundation. Deze organisatie publiceert verschillende jongerentijdschriften, onder andere de Young Talk (voor basisschoolleerlingen) en Straight Talk (voor leerlingen in het voortgezet onderwijs). Ze brengen op een openhartige en toegankelijke manier de gevaren van hiv-besmetting, de nadelen van kindhuwelijken en vroege zwangerschappen aan de orde. De tijdschriften worden gratis op scholen uitgedeeld. Ook de KSSP-leerlingen kregen ieder een tijdschrift. Katooro en Dorothy (onze supervisors) organiseerden vervolgens bijeenkomsten om de onderwerpen samen met de leerlingen te bespreken.

veiligvrijen02
Gratis voorlichtingsmateriaal voor KSSP-leerlingen

veiligvrijen03
Ter aanvulling organiseerden Katooro en Dorothy ook voorlichtingsbijeenkomsten op school

Toch had deze aanpak niet het gewenste effect, een paar van onze meisjes werden zwanger en moesten tijdelijk van school af. Daarover met de leerlingen gepraat bleek dat de voorlichting niet aansloot bij de praktijk. Condooms zijn in op het platteland nauwelijks beschikbaar. En de gang naar een dokter of lokale gezondheidskliniek ligt niet voor de hand, zeker niet voor meisjes. Ook de kosten zijn een probleem.


 
Daarom besloten we het anders aan te pakken: de organisatie van jaarlijkse voorlichtingsbijeenkomsten met een praktische follow up.

veiligvrijen04

veiligvrijen05De follow up
Na een week na de voorlichtingsbijeenkomst gaan de meisjes onder begeleiding van Dorothy Mbabaazi naar de Marie Stopes Kliniek in Fort Portal om het gebruik van voorbehoedsmiddelen in meer detail te bespreken en eventueel toe te passen. KSSP betaalt de kosten uit het Algemene KSSP-Fonds.

De jongens gaan met Katooro naar het Ruteete Health Centre voor verdere informatie. Daar kunnen ze ook gratis condooms krijgen.

De leerlingen leggen tijdens de bijeenkomsten ook contact met de voorlichters. Dat maakt de stap naar de kliniek en gezondheidscentrum ook privé makkelijker.

Ons advies: Wees behoudend in de vrijerij, maar als je het doet, doe het dan veilig!


 
De voorlichters nemen geen blad voor de mond. Ze hebben expliciet demonstratiemateriaal ter beschikking en betrekken de leerlingen actief bij de les. Standaardvragen van de voorlichters: ‘Are you with me? Are we together?’ Een eenvoudig ‘Yes’ voldoet niet. Er worden meningen gevraagd en ervaringen gedeeld.

veiligvrijen06

veiligvrijen07
Links: KSSP-leerlingen en hun schoolvrienden tijdens een groepsactiviteit in het ‘leslokaal’ van Ruwenzori View Guesthouse
Rechts: Na de groepspresentaties wordt in aparte jongens- en meisjesgroepjes in meer detail op de verschillende onderwerpen ingegaan. En daarna kunnen de jongens en meisjes nog privé met de voorlichters spreken.


 

Aan de eerste bijeenkomst in 2012 deden alleen KSSP leerlingen mee. Dit is de KSSP-groep van toen. De leeftijden variëerden van 11 tot 25 jaar.

veiligvrijen08

Tegenwoordig doen KSSP-leerlingen, hun schoolvrienden en buurtgenoten mee. Links op de foto hieronder oud KSSP-leerlinge Kabahango Doreen. Recht van haar een vriendin tijdens de bijeenkomst in 2014.

veiligvrijen09

Zo wordt de cirkel steeds groter en kunnen de leerlingen elkaar op school ook wegwijs maken, zo is het idee.

In onze Kibale Nieuwsbrief 13, Kibale Nieuwsbrief 14 en Kibale Nieuwsbrief 15 staan korte verslagen van de bijeenkomsten.


 
De eerste voorlichtingsbijeenkomst vond plaats in de Garden City Restaurant in Fort Portal en droeg KSSP alle kosten. Maar voor de bijeenkomsten in 2013, 2014 en 2015 bood Ineke Jongerius haar Ruwenzori View Guesthouse als ontmoetingsplaats aan.

veiligvrijen10

veiligvrijen11De solidariteitsverening Kwataniza draagt bij aan de kosten voor het vervoer van de leerlingen en de voorlichters.


Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi