Kibale Nieuwsbrief 21

kb21 nieuwsbrief

Half december is schooljaar 2018 afgesloten. Onze leerlingen zijn door naar het volgende schooljaar. Dat begint in eind januari, begin februari.

We hebben ook weer een ruimhartige donatie gekregen. Daarmee kunnen we de praktijkstages van drie leerlingen bekostigen.

Dit is natuurlijk is een uitgelezen moment om onze sponsors nogmaals te hartelijk te bedanken voor hun steun aan onze leerlingen.

We wensen u mooie Kerstdagen en een gezond en voorspoedig Nieuwjaar.

In schooljaar 2019 sponsoren we de opleiding van vijf leerlingen. Daarvan ronden drie leerlingen het theoretische gedeelte van hun beroepsopleiding af. In schooljaar 2019 gaan ze stage lopen.

Stages kunnen ze lopen bij bedrijven en restaurants in Fort Portal, maar soms ook in omliggende stadjes. De praktijkstages zijn een duur gedeelte van de sponsoring. Zo zijn er kosten voor onderkomen, maaltijden en vooral supervisie. Als de stages plaats vinden in een ander stadje, komen er reiskosten en dergelijk bij. De drie leerlingen die stage gaan lopen zijn:

Kajumba Jackline: opleiding Catering en Hotelmanagement.
Lucky Ivan: opleiding Metselen en betonbewerking.
Nyakoojo Patrick: opleiding Auto-onderhoud, reparatie en service.

De overige twee leerlingen zijn:
Kababiito Bridget
is in augustus 2018 begonnen met een universitaire opleiding, een Bachelor of Arts, with Education (History and Geography). De opleiding bestaat uit zes semesters te verdelen over drie jaar. Zij is het eerste meisje in het KSSP-programma dat naar de universiteit gaat. We zijn heel benieuwd hoe ze het zal doen! Haar studie wordt gefinancierd door een particulier in combinatie met het algemene KSSP-fonds.

Kasangaki Ronald
zit in zijn derde en laatste jaar van zijn beroepsopleiding Metselen en betonbewerking. Hij heeft prima rapporten.

Teleurstellend is het verhaal van Kemigisa Sarah, het meisje dat begin 2018 met een tweejarige opleiding begon. Na twee maanden is ze van school gestuurd wegens ‘misconduct’ (wangedrag). Dorothy, de begeleidster van de meisjes heeft niet kunnen achterhalen wat er precies is misgegaan. Van Kemigisa ontbreekt alle spoor, met medeneming van al haar schoolspullen en internaatbenodigdheden, zoals beddengoed, matras, muskietennet, jerrycan voor water en een ijzeren koffer om spullen in op te bergen.


Tijdens een warme zomer kregen we een verrassend telefoontje.

Marij peddelt in haar kajak in een kreekje in de Biesbosch. Haar telefoon gaat, peddel in rust, prutsen om de telefoon uit de bagage te vissen. Pas op, niet in het water laten vallen! Telefoontje van Hans Doorewaard, of het uitkomt dat hij KSSP als cadeautip kan doorgeven voor zijn 70e verjaardag? Nou, tuurlijk!! En zo komt het dat de kas van KSSP eind zomer wordt gespekt met een genereuze donatie van €625. - . Daarmee kunnen we de stages van de drie leerlingen bekostigen. Met dank Hans en Michelle, fijn dat jullie weer aan ons dachten!Soms vragen we ons af: kunnen we deze leerling in het programma handhaven? Waarom zijn de resultaten zo schamel? Kunnen we het KSSP-geld niet beter aan een meer belovende leerling(e) besteden? Maar een beetje vertrouwen op een goede afloop kan geen kwaad. Neem Kajumba Jackline bijvoorbeeld.

Kajumba wordt in 2011 voorgedragen voor sponsoring. Ze is dan 14 jaar en is overgegaan naar de zesde klas van de basisschool. Haar beide ouders zijn overleden, ze woont bij een tante. Die heeft zelf al aan aantal kinderen om voor te zorgen. Voor Kajumba is er geen geld meer voor verder onderwijs.


Links: Kajumba met haar klasgenootjes in de schooltuin.
Midden: Poseren in schooluniform in P6.
Rechts: Leerlingen van OBS DE Appelhof zamelen geld in voor Kajumba.


Gelukkig is er een school die een goed doel voor Kerst zoekt, de OBS De Appelhof in Druten. Hun kerstactie brengt €685.- op. Van dat geld kan Kajumba de laatste twee klassen (P6 en P7) van de basisschool af maken. Ze slaagt met keurige cijfers. Haar opleiding voortgezet onderwijs wordt vervolgens door het algemene KSSP-fonds gefinancierd. En omdat de thuissituatie niet ideaal is, mag ze naar de kostschoolafdeling. Maar het gaat niet goed, haar rapporten worden steeds slechter. Bij vrijwel alle vakken staat de opmerking van de leerkracht: "Improve, try harder". En als slotopmerking: “You need to double your efforts”. Er worden gesprekken gevoerd met haar en haar leerkrachten. Gooit ze er met de pet naar of kan ze niet beter? We komen er niet uit en besluiten haar het voordeel van de twijfel te geven. In 2016 haalt ze met de hakken over de sloot haar eindexamen.


Kajumba en haar klasgenoten in het voortgezet onderwijs

Ze wil heel graag een beroepsopleiding Catering en Hotelmanagement volgen. Grote twijfel van onze kant. Het is één van de moeilijker en ook duurdere opleidingen. Kan ze dat wel aan? Is het projectgeld goed besteed? We besluiten de gok te wagen. In eerste instantie wordt onze scepsis bewaarheid: “Jackline has performed disappointingly and has to work harder for good results” staat er op haar eindrapport van het eerste jaar. Wij weer in dubio, een andere, makkelijker opleiding wellicht? Maar Kajumba wil graag door en verrast ons in het tweede jaar met goede rapporten. Kennelijk heeft ze haar draai gevonden. In 2019 gaat ze stage lopen. We hebben goede hoop dat ze dat ook met succes zal afronden.

Het bestuur van de KSSP wenst u fjne Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.kbkop afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.

kb19 ksspgegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi