Kibale Nieuwsbrief 20

kb20 nieuwsbrief
kb20 introductie

Kababiito BridgetGeachte donateurs en sympathisanten, eind januari, begin februari is in Oeganda schooljaar 2018 begonnen. We hebben twee nieuwe leerlingen in het programma en van twee meisjes is de sponsoring beëindigd. 

Kababiito Bridget heeft haar opleiding voortgezet onderwijs, bovenbouw afgerond. Afhankelijk van sponsormogelijkheden kan ze in augustus met een universitaire studie beginnen. Een hele prestatie!
Ook Kobuyonyo Florence heeft haar eindexamen gehaald, de ceremonie vindt in mei plaats.

Goed nieuws hebben we ook van Kansiime Sophina. Zij heeft haar cursus hiv-counseling met goed gevolg afgerond. Over haar en onze andere leerlingen leest u meer in deze nieuwsbrief.


2017: Kababiito Bridget tijdens de schoolvakantie, thuis.

kb20 onzeleerlingen

Nieuwe leerlingen
Kemigisa Sarah is in februari 2018 een tweejarige opleiding kleuterleidster begonnen op het Rosa Mystica Instituut voor Beroepsopleidingen. Ze zit intern.
Nyakoojo Patrick is ook in februari 2018 begonnen, aan de driejarige opleiding mecanicien aan St. Joseph Technical College in Fort Portal. Hij woont in het bijbehorende hostel.

St. Joseph
St. Joseph Technical College

Status van de overige leerlingen
Lucky Ivan en Kasangaki Ronald zijn beiden over naar het tweede jaar van de opleiding metselen en betonbewerking aan St. Joseph Technical Institute.
Kobuyonyo Florence sloot in december 2017 de opleiding voor kleuterleidster op het Rosa Mystica Instituut in Fort Portal af. Mei 2018 vindt de eindexamenceremonie plaats.
Over Mary Kasembo hebben we helaas nog geen uitsluitsel.

kb20 naardeuniversiteit

Kababiito BridgetKababiito Bridget is de dochter van een alleenstaande moeder, die bovendien de zorg heeft voor een aantal kleinkinderen.

Kababiito’s sponsoring begint in 2012. Ze gaat naar de eerste klas van het voortgezet onderwijs, onderbouw. Ze sluit dit met goede cijfers af en gaat door naar het voortgezet onderwijs, bovenbouw. Ze zit dan intern. Ze slaagt weer met een goed rapport.

Kababiito wil heel graag de studie Community Development doen. Deze driejarige universitaire opleiding wordt aan de Mountains of the Moon Universiteit in Fort Portal gegeven en begint in Augustus 2018.

De kosten bedragen ca. € 250. -- per semester.
Mede-sponsoren zijn van harte welkom!


2012: Kababiito Bridget aan het begin van haar sponsortraject.

kb20 desponsoringvan

Kansiime Sophina behoort tot de eerste lichting van KSSP-leerlingen. Haar sponsoring begint in 1989 en eindigt in 1998 met een certificaat Ziekenverzorgster. Haar sponsoring werd door de Rotaryclub Coevorden verzorgd.

Kansiime
Links: Kansiime Sophina in 1998: Ziekenverzorgster
Midden: In 2008 met vriendinnen en Marij
Rechts: ‘Graduation’ in 2018


Tijdens projectbezoeken van Marij komt Kansiime soms langs om bij te praten. In 2008 kwamen twee vriendinnen mee, Basemera en Namanyanya. Zij zijn indertijd ook door KSSP gesponsord, Basimera werd door de Rotary Club Coevorden gesponsord en Namanyanya door het algemene KSSP-fonds. 

Het gaat goed met hen alle drie. Kansiime heeft inmiddels een gezin met twee kinderen. Maar ze wil graag verder leren en verzoekt KSSP herhaaldelijk om sponsoring.

Bisshop Magambo

In 2016 besloten we haar te sponsoren voor een drie maanden durende cursus hiv-counseling aan het Bishop Magambo Counsellor Training Institute. Het was een dure cursus, die gedeeltelijk door privé-sponsoring werd bekostigd.

We moesten lang wachten op de resultaten en we begonnen te twijfelen, was het geld wel goed terechtgekomen………?

Maar in april 2018 kregen we uitsluitsel, Kansiime is met een credit geslaagd. Het blijkt dat het Instituut de resultaten heel laat bekend maakte en ook de eindexamenceremonie lang voor zich heeft uitgeschoven. Niet ongebruikelijk in Oeganda.

kb20 sponsoringbeeindigd
Van twee meisjes is de sponsoring om verschillende redenen beëindigd.

Kajumba Jackline
zat in het voortgezet onderwijs, onderbouw. Ze kreeg problemen op school en werd weggestuurd. Na overleg met haar en de supervisors Katooro en Dorothy kon ze op een andere school beginnen. Maar ook daar bleven de prestaties achter, bovendien was ze vaak afwezig. Eind 2017 zakte ze voor haar eindexamen (Senior 4). Voornamelijk vanwege haar gebrek aan motivatie hebben we uiteindelijk besloten de sponsoring te stoppen.

Katusabe Jackline’s sponsoring van een beroepsopleiding begon in januari 2017. Ze werd in het eerste termijn langdurig ziek. Na medische zorg kon ze in het tweede termijn beginnen. Ze was vol vertrouwen dat ze de achterstand kon inhalen. Maar toch kwam er een kink in de kabel. Om voor ons onduidelijke redenen pakte ze haar boeltje op. Ook Dorothy Mbabaazi , de begeleidster van de meisjes, lukte het niet om het waarom te achterhalen. Jammer!

kb20 bijeenkomst
Op 18 december 2017 was het weer zo ver, onze jaarlijkse bijeenkomst ‘Seksuele voorlichting en hiv-preventie’ volgens het beproefde concept: twee inspirerende facilitators, een plenaire sessie, na de pauze opgevolgd door aparte praatgroepjes voor meisjes en voor jongens, ieder met hun eigen begeleider. En, benadrukte Katooro in zijn welkom speech: “Schroom niet om vragen te vragen stellen en ervaringen te delen!”

OPADe groep in de tuin van het Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal, links Dorothy Mbabaazi en rechts Katooro Patrick.

Er deden 21 jongeren mee, die met twee busjes vanuit Kanyawara en Kasiisi naar Fort Portal werden gereden. Dat was al dikke pret! Wederom had Ineke Jongerius haar Ruwenzori View Guesthouse ter beschikking gesteld en verrichtte ze die dag allerlei hand-en spandiensten. En niet te vergeten de staf van het guesthouse, die als vanouds onze leerlingen verwende met een heerlijke maaltijd. Ook deden we weer een beroep op onze vertrouwde en vakkundige facilitators, Monica Katuutu en Asaba Sedrach. In zijn woord van dank refereerde Katooro ook naar de steun van Solidariteitsvereniging Kwataniza. Ze financierden het vervoer, het honorarium van de facilitators en workshopschrijfgerei.

Aan Ineke, de staf van het guesthouse, Kwataniza, Monica, Asaba, Dorothy en Katooro: namens het bestuur, onze dank voor jullie inspanningen en steun aan KSSP!

kb20 donaties
Om redenen van privacy noemen we geen namen van onze vaste donateurs en andere gulle gevers. Maar als altijd, hartelijk dank!

kbkop afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.

kb19 ksspgegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi