Kibale Nieuwsbrief 19

kb19 kop
kb19 introductie

Beste donateurs en sympathisanten, de maand december is alweer bijna aangebroken. Terwijl onze KSPP-leerlingen druk bezig zijn met hun examens en de afsluiting van het schooljaar van 2017, leven wij toe naar Sinterklaas en de feestdagen rond Kerstmis en Oud en Nieuw.

Het jaar is voorbijgevlogen en het KSSP-bestuur, Katooro en Dorothy -onze supervisors in Oeganda- bezinnen zich al op het schooljaar van 2018 dat eind januari begint. Welke leerlingen gaan over? Welke leerlingen ronden hun onderwijstraject, en daarmee hun sponsoring, af? En vooral: is er geld om nieuwe leerlingen in het project op te nemen? Dat laatste hangt ook van u af.

Daarom deze oproep om bij het besteden van uw decemberuitgaven ook te denken aan een goed doel. Er zijn veel kinderen in de wereld die uw steun niet kunnen ontberen. Welk verschil donaties kunnen maken, laten we u graag zien aan de hand van vier leerlingen die dankzij KSSP goed terecht zijn gekomen.


kb19 vierleerlingen

Tugume John - sponsoring van 2015 t/m 2017

Tugume John heeft het voortgezet onderwijs afgerond. Hij is een regelmatige deelnemer van de ict-klas van KSSP. Tugume wil graag verder leren, maar zijn ouders zijn overleden en er is geen geld. Hij vraagt in 2014 sponsoring aan en begint in 2015 met een tweejarige opleiding voor leraar basisschool aan het Canon Apolo Primary Teacher’s College. In 2017 slaagt hij met goede resultaten. In afwachting van een vaste aanstelling doet hij vrijwilligerswerk als klassenassistent. Ook is hij nog vaak te vinden in een van de ict-kantoortjes waar hij anderen wegwijs maakt op de laptop.

Kansiime Florence - sponsoring van 2007 t/m 2013

De sponsering van Kansiime Florence begint in 2007 als ze in de vijfde klas van de basisschool zit. Haar ouders zijn overleden en er is geen geld voor school. We nemen haar op in het programma. Ze rondt het basisonderwijs af en gaat in 2010 naar de Ruteete Secondary School. Daar haalt ze zeer matige cijfers. In overleg met Katooro , Dorothy en Kansiime zelf besluiten we dat ze beter een beroepsopleiding kan volgen. Het wordt een eenjarige opleiding als kapster aan het Rosa Mystica Instituut voor Beroepsonderwijs. Dat is helemaal aan Kansiime besteed! Ze slaagt in 2013 met een credit* en heeft tegenwoordig een klein kapperszaakje in Ruteete Village. Privésponsoring door KSSP hielp haar aan de benodigde kappersspullen.

* Ruim voldoende

Elisabeth Karungi - sponsoring van 2008 t/m 2015

De sponsoring van Elisabeth Karungi begint in 2008 in de laatste klas van het basisonderwijs. Als haar ouders komen te overlijden, is er geen geld meer voor school. Wij nemen haar graag op. Ze maakt in 2010 de basisschool af en begint aan het voortgezet onderwijs op Kitumba Secondary School. Ze slaagt met goede cijfers, haar sponsoring wordt gecontinueerd. Op Rosa Mystica doet ze de beroepsopleiding Catering and Hotelmanagement. Ze loopt onder andere stage bij het Ruwenzori Guesthouse van Ineke Jongerius in Fort Portal. In 2015 rondt ze haar opleiding af met een credit.

Naast haar (foto rechts) staat KSSP-leerlinge Kangume Joyce die in 2016 haar beroepsopleiding Accountancy met een credit afrondt. Haar sponsoring begon in 2007 in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Ook zij heeft haar ouders verloren. Kangume runt nu samen met haar man een eigen zuivelbedrijfje.

Mutegeki Chak - sponsoring van 2005 t/m 2011


De sponsoring van Mutegeki Chak begint in 2005 in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Zijn ouders zijn overleden, hij woont bij zijn grootouders, maar er is geen geld voor school. Hij rond het voortgezet onderwijs met nette cijfers af. Vervolgens doet hij de opleiding voor monteur aan het St. Joseph Technical College. In 2011 slaagt hij met een credit. Hij heeft ook zijn rijbewijs gehaald! Trots laat hij zijn papieren zien aan Marij tijdens haar projectbezoek in 2012 (foto rechts).
Het vinden van een baan was voor hem niet makkelijk, maar het liep goed af. Na wat vrijwilligerswerk hier en daar heeft hij nu een betaalde baan als veldassistent bij het Chimpansee Project in het Kibale Nationale Park.

Het meisje met de fiets (foto links) is Kabasambu Gladys. Zij werd gesponsord van 2006 t/m 2013. Ze rondde het voortgezet onderwijs af en haalde haar onderwijsdiploma aan het Canon Apolo Primary Teacher College. Ze geeft nu les aan een basisschool.

kb19 bijeenkomst

Onze supervisors Katooro en Dorothy zijn druk bezig met de organisatie van de jaarlijkse informatieve en participatieve bijeenkomst seksuele voorlichting en aidspreventie.

Wederom heeft Ineke Jongerius haar Ruwenzori View Guesthouse beschikbaar gesteld. De bijeenkomst wordt gehouden op 18 december, net aan het begin van de grote schoolvakantie. In de volgende Kibale Nieuwsbrief van eind februari 2018 doen wij verslag.


kb19 donaties

We danken alle sponsoren die ons project in 2017 en vaak ook in de voorgaande jaren financieel hebben ondersteund, met grote en kleine bedragen.

De leerlingen die we in de schijnwerpers hebben gezet laten zien hoe welkom donaties zijn! Natuurlijk gaat het ook wel eens mis en kiezen de leerlingen halverwege hun onderwijstraject een andere route…. Maar die zijn veruit in de minderheid. De meeste leerlingen pakken hun kans en vaak krijgen we brieven en tegenwoordig ook mailtjes waarin ze hun dank betuigen. Het is maar dat u dat weet!

B&C International doneert vijf laptops

Links: Douwe, de ict-vrijwilliger van KSSP en Oscar Pieterse
Rechts: Vrijwilliger Pierre geeft KSSP-leerlingen les over hoe ze de laptop moeten onderhouden


In 2016 doneerde B&C Internationaal te Nunspeet drie gebruikte laptops. Deze zijn inmiddels in gebruik in de ict-kantoortjes bij Katooro en Dorothy thuis (foto rechtsboven). Maar we kunnen er altijd meer gebruiken, ook omdat de oude laptops op gegeven moment aan vervanging toe zijn. We waren dan ook heel blij met het mailtje van Oscar Pieterse, de CIO van B&C International, of we nog meer laptops konden gebruiken? Ja, natuurlijk. In september 2017 was het zover en overhandigde Oscar weer vijf gebruikte laptops. Met dank!

kbkop afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.

kb19 ksspgegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi