Kibale Nieuwsbrief 18

kibalenieuwsbrief-kop2
kb18 kop
kb18 introductie
Het projectbezoek naar Oeganda is weer achter de rug. We hebben twee drukke weken vol ontmoetingen en besprekingen gehad, waarvan u een verslag vindt in deze nieuwbrief. 


Het bezoek was niet alleen maar werk. We maakten ook het 20-jarige jubileum van Ruwenzori View Guesthouse mee, onze vaste en zeer aangename uitvalsbasis tijdens de projectbezoeken. En ook de ontmoeting met de leerlingen had het karakter van een feestje, met afstudeerhoedjespret!


Het projectbezoek begint met een bespreking van Marij met onze supervisors
Dorothy en Katooro in het Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal

kb18 leerlingenbijeenkomst
Tijdens elk project bezoek nodigen we de leerlingen uit voor een bijeenkomst.
Op zaterdag 29 april organiseerden Dorothy en Katooro een bijeenkomst op Kanyawara Primary School. Het programma begon met ‘marching’. Voorop marcheren Kansiime Florence (oud-leerlinge) en Katusabe Jackline (één van de twee nieuwe KSSP-leerlingen). ‘Marching’ lijkt tegenwoordig een vast begin ritueel van een officieel programma en bestaat uit een rondje in marstempo over het feestterrein.


Contact met de leerlingen
Tijdens elk project bezoek nodigen we de leerlingen uit voor een bijeenkomst. Het is dé gelegenheid om met de leerlingen in gesprek te gaan. Dit jaar waren ook enkele oud-leerlingen en deelnemers aan de computerklas uitgenodigd. Katooro had de oud-leerlingen gevraagd om in hun eindexamen-outfit te komen. Ook Katooro zelf en een bestuurslid van Kanyawara Primary School waren er in vol ornaat en marcheerden dapper mee. Voor de niet-afgestudeerden had Marij afstudeerhoedjes meegenomen. Gewoon voor de lol, maar door de leerlingen zeer gewaardeerd. De hoedjes gingen de hele bijeenkomst niet meer af!

Links: Dorothy voorziet de leerlingen van een hoed
Rechts: Katooro en een bestuurslid van Kanyawara Primary School


Opfriscursus ‘Seksuele voorlichting en hiv-preventie’
Zoals onze Kibale Nieuwsbrieflezers weten, organiseren we elk jaar eind december -het begin van de grote vakantie in Oeganda- een bijeenkomst Seksuele voorlichting en hiv-preventie. De bijeenkomsten worden bijgewoond door KSSP-leerlingen, hun vrienden en buurtgenoten. We maakten van de deze leerlingenbijeenkomst gebruik om hun kennis op te frissen en te testen. Onze vaste facilitator meneer Asaaba Shedrach van het Ruteete Health Centre deed dit ook deze keer weer op zijn bekende onderhoudende manier.


Kanyawara Basisschool, meneer Asaba Shedrach in actie op het schoolplein en in het klaslokaal

Kennismaking met de nieuwe KSSP-leerlingen
We maakten tijdens de bijeenkomst ook kennis met de twee nieuwe KSSP-leerlingen. Links ziet u Kasangaki Ronald. Hij is dit jaar met een beroepsopleiding metselen begonnen. In het midden ziet u Katusabe Jackline. Zij is met een beroepsopleiding kleuterleidster begonnen. Rechts tot slot een actuele foto van Kababiito Bridget. Over haar verderop meer.

kb18 huisenschoolbezoeken De leerlingen die niet in de gelegenheid zijn om naar de leerlingenbijeenkomst te komen, bezoeken we -zo nodig- thuis of op school. Altijd samen met Dorothy en Katooro.

Huisbezoek: Kababiito Bridget
Kababiito is onze enige leerlinge die het voortgezet onderwijs, bovenbouw doet. Ze haalt goede cijfers! Ze zit in de kostschoolafdeling van St. Paul’s Senior Secondary School. We hadden haar al lang niet persoonlijk gesproken. Het was vakantie, dus we bezochten haar thuis, bij haar moeder in Kanyawara. Voor de foto, maar ook om met haar te praten over school. Als ze met goede cijfers slaagt, kan ze misschien naar de universiteit met een beurs. Dat zou mooi zijn!

Huisbezoek: Katusabe Jackline

Katusabe Jackline kreeg in het eerste termijn van schooljaar 2017 gezondheidsproblemen, waardoor ze een paar weken niet naar school kon. Reden om haar thuis op te zoeken. Ze voelde zich al een stuk beter en had goede hoop dat ze de achterstand in het tweede termijn kon inhalen. Maar voor de zekerheid is er een afspraak gemaakt voor een medische check-up in het ziekenhuis.

Schoolbezoek: Mary Kasembo
Soms gaat het mis… Mary Kasembo werd van Divine Mercy school gestuurd wegens ‘misbehaviour’. Ook waren haar schoolresultaten slecht. Het bleek dat Mary aan een staking op school had mee gedaan. Dat kan je in Oeganda duur komen te staan. Moeilijk te zeggen wie er gelijk had, het schoolbestuur of Mary. Hoe dan ook, ze was niet meer welkom. Gelukkig kon ze naar een andere school, de Shalom High School. Ze zit nu in de vierde klas. We hebben met haar ook over de schoolresultaten gesproken. Ze heeft ‘beterschap’ beloofd. Katooro en Dorothy houden een extra vinger aan de pols.

Links: Katooro in gesprek met Mary Kasembo en haar tante
Rechts: Poseren bij het schoolbord

kb18 computerklas
Op het programma stond ook een bezoek aan de twee ICT-kantoortjes.

De laptops in deze kantoortjes worden gebruikt door KSSP-leerlingen, oud-leerlingen van KSSP en hun buren en vrienden, meestal tijdens de vakantieperiodes. Al tijdens de bijeenkomst stelden de deelnemers zich trots voor als ‘lid van de computerklas’.

Links: De ‘computerklas’ in het kantoortje bij Katooro in Kanyawara
Rechts: De ‘computerklas’ voor het kantoortje bij Dorothy in Kasiisi


Maar het onderhoud van de laptops is wel een probleem. Elk kantoortje heeft drie laptops. Daarvan bleken er in beide kantoortjes twee niet meer te functioneren. Wij hadden drie nieuwe (gebruikte) laptops mee. Alvorens die af te geven, organiseerde KSSP-vrijwilliger Pierre een les ‘laptoponderhoud en -behandeling’. Hij deed dit op een onderhoudende en aanschouwelijk manier. Treat it like a baby, werd het advies. De les werd met aandacht gevolgd en als zeer nuttig ervaren. Vervolgens installeerde Pierre in elk kantoortje twee functionerende laptops, met een derde als reserve. De benodigde softwareprogramma’s waren al in Nederland geïnstalleerd door onze ICT-vrijwilliger Douwe Bangma.

Met een ICT-deskundige in Fort Portal hebben we een onderhoudsplan opgesteld. We vinden de kosten die dat onderhoud met zich mee brengt, de moeite waard. Voor de leerlingen is het vaak de enige kans om basisvaardigheden te leren en te oefenen.

Pierre doet aanschouwelijk onderwijs! Katooro vertaalt en vult aan. Dan naar binnen. Er gaan veel makke schapen in een hok en Pierre zit er ergens middenin!

kb18 weerzien
Het doet altijd goed om oud-leerlingen terug te zien en te horen dat ze het goed maken. We besteden er dan ook graag tijd en aandacht aan. In dit geval bezochten we het kapperswinkeltje van Kansiime Florence en het kleuterschooltje van Akugizibwe Irene.

Het kapperswinkeltje van Kansiime Florence
In   2013 slaagde ze voor haar kappersexamen. In 2014 kreeg zij en Kabasinguzi,
een andere oud-KSSP-leerlinge, een donatie van twee privésponsoren en konden we hen een bedrag van € 400,- overhandigen.  Daar kochten ze kappersspullen voor en betaalden ze de huur voor de ruimte van de winkel. Kabasinguzi haakte om onbekende reden af. Maar Kansiime ging door en kan nu in haar onderhoud voorzien. Ook de huur kan ze zelf betalen.

Links: Trotse Kansiime in haar kapperszaakje
Rechts: Akugizibwe Irene met één van haar twee kleuterklasjes

Het kleuterschooltje van Akugizibwe Irene
Akugizibwe Irene haalde in 2012 haar diploma kleuterleidster. Ze heeft een tijdje lesgegeven aan een school in Fort Portal. Zo’n drie jaar geleden heeft in Kanyawara een kleuterschooltje opgezet. We werden voor een bezoek uitgenodigd met de onderliggende vraag om het initiatief financieel te ondersteunen. Wij hebben daar geen fondsen voor, maar wellicht zijn er onder ons lezerspubliek geïnteresseerden? Zo’n € 50,00 doet al veel en kan via de KSSP-rekening worden overgemaakt.

kb18 20jarigjubileum
Marij en Pierre hadden het projectbezoek rondom het 20-jarig jubileum van het Ruwenzori View Guesthouse van Ineke Jongerius gepland. Voor de gezelligheid, maar ook omdat Ineke met regelmaat KSSP met raad en daad bijstaat. Het werd een mooi feest! Met fijn gezelschap, zang, dans, heerlijk eten en aangename gesprekken!


Hieronder vindt u een foto-impressie.

http://www.ruwenzoriview.com/

KSSP (leerlingen, bestuur en vrijwilligers) feliciteert Ineke en medewerkers van het Guesthouse met het 20-jarig jubileum!

kb18 totslot
Tijdens elk projectbezoek organiseren Katooro en Dorothy een ‘bomenplantmoment’.

Het bomenplantenmoment is voortgekomen uit het Kibale Tree Planting Project dat later tot KSSP heeft geleid. Het Kibale Tree Planting Project was van 1986-1993 een onderdeel van het Makerere University Field Station in het Kibale Nationale Park. Oud-leerlingen zoals Katooro en Dorothy kennen we van die tijd. Ze namen deel aan het educatieprogramma ‘Open House’ van het Tree Planting Project en werden destijds geselecteerd voor sponsoring door KSSP.

Links: Pierre en Katooro planten een citroenboom
Rechts: Dorothy, Lilian en Marij planten een mangoboom

kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens2

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi