Kibale Nieuwsbrief 17

kibalenieuwsbrief-kop2
kb17 kop
kb17 introductie

Het schooljaar 2017 is in volle gang met twee nieuwe KSSP-leerlingen: Kasangaki Ronald en Katusabe Jacklin. In deze Kibale Nieuwsbrief een korte kennismaking.

Twee leerlingen rondden in 2016 hun onderwijstraject succesvol af met diploma’s voor kleuterleidster (Kobuyonyo Florence) en voor onderwijzer (Tugume James).

In december vond alweer de vijfde bijeenkomst ‘Seksuele voorlichting en hiv-preventie’ plaats in het Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal. Wederom was de bijeenkomst een groot succes.

En wist u dat wij al jaren een gratis lesbrief voor het basisonderwijs op onze website aanbieden? Daar is een gratis lesbrief voor het voortgezet onderwijs bijgekomen.

Daarover en over andere zaken meer in deze nieuwbrief.

We kregen mooie foto’s van een oud-leerlinge, Kabahango Doreen. Hier in 2016 samen met haar grootmoeder.

kb17 Zo wordt uw geld besteed
KSSP sponsort een klein groepje leerlingen. Ons uitgangspunt is dat alle leerlingen hun onderwijstraject afsluiten met een diploma of certificaat.

Dat betekent in de praktijk dat er sprake is van meerjarige sponsoring. De opleidingen in Oeganda worden steeds beter, maar ook duurder. Zo zijn tegenwoordig praktijkstages een vast onderdeel van de beroepsopleidingen. Een goede, maar ook kostbare zaak. Bovendien gaan vrijwel alle leerlingen tegenwoordig naar de kostschoolafdeling. Dat komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede.
Naast het schoolgeld geven we ook geld uit aan de zogenaamde upkeep (aanschaf van muskietennetten, medische kosten, lunchgeld, voorlichting en dergelijke). Al met al lopen de kosten per leerling per schooljaar op tot ca. € 500,- per jaar. Dankzij trouwe sponsoren lukt het ons het benodigde geld elk jaar bij elkaar te krijgen, maar we blijven uw hulp nodig hebben!


Een bankbiljet met de hoogste waarde is die van UGX 50.000, omgerekend ongeveer 13 euro 


kb17 Nieuwe KSSP-leerlingen
Dankzij uw donaties konden we dit jaar twee nieuwe leerlingen in het programma opnemen, Kasangani Ronald en Katusabe Jacklin. We hebben nog geen goede foto’s, maar dit is hun achtergrond:

Kasangaki Ronald
Kasangaki Ronald werd op jonge leeftijd wees. Hij kon de basisschool nog afmaken, maar voor vervolgonderwijs was er geen geld. Hij ging een paar jaar niet naar school. Kasangaki was 18 jaar toen hij door Dorothy Mbabaazi werd geselecteerd voor sponsoring. In januari 2017 begon hij aan de beroepsopleiding metselaar en betonbewerker (bricklaying and concrete practice) van de St. Joseph Technische School in Fort Portal. Hij woont in een hostel dat aan de school verbonden is.

Katusabe Jacklin

Katusabe Jacklin’s vader is overleden. Ze wordt door haar moeder verzorgd, die kan de kosten voor het voortgezet onderwijs net opbrengen. Maar voor het belangrijke vervolgonderwijs, een beroepsopleiding is geen geld. Ook zij werd door Dorothy Mbabaazi geselecteerd voor sponsoring. In januari 2017 begon ze aan de tweejarige opleiding voor kleuterleidster (nursery teaching) aan het Rosa Mystica Instituut. Ze zit intern.


De KSSP-groep van enkele jaren geleden

Naast de twee nieuwe leerlingen hierboven ondersteunt KSSP verder de volgende leerlingen:

Voortgezet onderwijs (onderbouw)
Mary Kasembo zit op S4, de eindexamenklas van Divine Mercy Secondary School (dagschool).

Voortgezet onderwijs (bovenbouw)
Kababiito Bridget zit op SS6, de eindexamenklas van St. Paul Senior Secondary School (intern).

Beroepsonderwijs
Kajumba Jacklin volgt een driejarige opleiding catering en hotelmanagement op het Rosa Mystica Institute (intern).
Lucky Ivan volgt een driejarige opleiding metselen en betonverwerking op het St. Joseph Technical Institute (hostel).


kb17 Oud KSSP-leerlinge Kabahango
Voor het project en de sponsoren is het fijn als we goed nieuws krijgen over ‘onze’ leerlingen. Hier volgt het verhaal van Kabahango Doreen.

In 2006 krijgen we een verzoek om sponsoring van Kabahango Doreen. Ze zit dan in de zesde klas van de basisschool. Haar ouders zijn overleden. Ze wordt door haar grootouders opgevangen, maar er is geen geld voor onderwijs. In het intakeformulier uit die tijd lezen we: “Doreen likes studies and once supported financially, she can be someone in the future”.

En kijk maar eens wat er van haar geworden is! Een prachtige jonge vrouw met een baan als onderwijzeres in het basisonderwijs.


Op de foto's links en rechts: Kabahango. In het midden: Kabahango (rechtermeisje) en Kahunde Grace verzorgen een dansoptreden tijdens Marij’s projectbezoek in 2012.

Kabahango’s KSSP- sponsortraject:
2007 In P7 Basisschool afgerond.
2008 -2011 Voortgezet onderwijs: afgerond.
2012 -2013 Beroepsonderwijs onderwijzeres: afgerond.
2014 Bericht van Kabahango dat ze een baan heeft bij een basisschool in de buurt van Kampala.
2016 We ontvangen per email foto’s van Kabahango Doreen.


kb17 Lesbrief voor voortgezet onderwijs
Het heeft even geduurd, maar nu ligt het op de plank, de lesbrief Jong in Oeganda. De lesbrief (met een handleiding voor leerkrachten) is samengesteld door Harry de Ridder, bestuurslid van KSSP. Het lespakket richt zich op leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Twee thema’s staan centraal: 'Onderwijs' en 'Veilig Vrijen'. Hieronder enkele teksten uit de lesbrief:

Uit hoofdstuk 'Schoolfaciliteiten' (werkblad 6)
Leermiddelen zijn er soms nog maar mondjesmaat. Maar daar hebben de scholen een handige en creatieve oplossing voor gevonden, de schoolmuren! Van de doorsnede van de huid (linksonder), tot skeletten (midden) en de doorsnee van een kies (rechtsonder).
Uit hoofdstuk 'Schoolvakken'
(Werkblad 8)
In het basisonderwijs gaan de leerlingen 40 uur per week naar school. Oeganda heeft voor het basisonderwijs een nationaal curriculum. Dat wil zeggen dat alle scholen dezelfde vakken krijgen met hetzelfde lespakket met dezelfde uren. De vakken voor het voortgezet onderwijs en de lestabel kunnen per school verschillen.
Uit hoofdstuk 'ABC-methode
' (Werkblad 11)
Het is president Museveni die rond 1987 de ABC-methode introduceert. Hij houdt de mensen voor dat het een vaderlandse plicht is om besmetting met het virus te voorkomen.

A staat voor abstinence (= onthouding). De regering roept mensen op om te wachten met seks tot aan het huwelijk.
B staat voor be faithful (= wees trouw). De regering roept mensen op om trouw te zijn aan één partner.
C staat voor condoms (= condooms). Het motto was: heb je meer partners, vrij dan veilig met een condoom! Zo voorkom je ook dat je een STD (Sexual Transmitted Disease - seksueel overdraagbare ziekte) krijgt.

De ABC-methode wordt anno 2017 anders geïnterpreteerd: onder invloed van conservatief christelijke stromingen wordt het accent gelegd op de A van Abstinentie. Hoe dat in de praktijk uitpakt, komt in hoofdstuk 'AB zonder C' (werkblad 12) aan de orde.

Klik hier voor de lesbrief (pdf), de handleiding (pdf) of beide (in een zip-bestand).

kb17 Bijeenkomst seksuele voorlichting en hiv-preventie
In december 2016, aan het begin van de grote vakantie in Oeganda, vond de vijfde bijeenkomst plaats. Er deden 18 jongeren mee, vrienden en leeftijdsgenoten van de KSSP-leerlingen.Ook dit keer ondersteunde Solidariteitsvereniging Kwatanzia de bijeenkomst financieel. Ineke Jongerius stelde haar Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal weer beschikbaar als ‘leslokaal’. De gastvrijheid was als vanouds!

kb17 Projectbezoek april-mei
Het laatste projectbezoek vond in maart 2014 plaats. Marij ging toen samen met nicht Marijne op stap. Veel plezier samen en nuttige bezoeken aan Dorothy Mbabaazi, Katooro Patrick en de leerlingen!

In april is het weer zover en gaat Marij met partner Pierre op bezoek. We gaan onder andere nader kennismaken met de twee nieuwe leerlingen en de voortgang van bijeenkomsten ‘Seksuele voorlichting en hiv-preventie’ bespreken. We nemen ook twee laptops mee voor de ICT-kantoortjes bij Dorothy en Katooro. De laptops zijn een donatie van B&C International te Nunspeet.
Iedereen die in Oeganda is geweest, zal  het plaatje (links hierboven) herkennen!


Op de foto linksonder de overhandiging met Oscar Pieterse van B&C International en Douwe Bangma, onze KSSP-vrijwilliger op het gebied van ICT.
In de volgende Kibale Nieuwsbrief van juni doen we verslag van het projectbezoek.
kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens2

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi