Kibale Nieuwsbrief 16

kibalenieuwsbrief-kop2
kb16 kop
kb16 introductie
Het is voorbij, die mooie zomer…… In Nederland is het schooljaar 2016/2017 begonnen. En in Oeganda zijn de leerlingen bezig met het laatste termijn van schooljaar 2016. Er zijn mooie dingen te melden. Ten eerste, we zijn over van ons oude naar de nieuwe website. De nieuwe link is http://www.kibalestudents.nl. We danken onze webmaster Harry de Ridder voor het vele werk. De site is informatief en ziet er mooi uit!
Ten tweede, drie jonge Oegandese vrouwen tonen aan dat sponsoring alle verschil kan maken! Onze schijnwerpers op twee oud-KSSP-leerlingen, Kabasambu Gladys en Kansiime Sophina en onze kersverse geslaagde Kangume Joyce.
En ten derde, we hebben weer een genereuze donatie van Stichting O.P.A. gekregen.


kb16 kopkabasambu
Kabasambu Gladys was gesponsord van 2006 t/m 2013. Nu is ze onderwijzeres.

We schrijven 2006: Dorothy Mbabaazi dient een sponsorverzoek in voor Kabasambu Gladys, een leerlinge van Kasiisi Basisschool. Kabasambu’s ouders zijn overleden en ze woont bij haar tante. Ze heeft de basisschool net afgerond (P7) maar er is geen geld voor het voortgezet onderwijs. Of we Kabasambu kunnen sponsoren?

Kabasambu toen en nu
Kabasambu in 2006 (links) en in 2016! (rechts)

We doen een oproep voor haar in onze Kibale Nieuwsbrief en in onze kennissenkring en vinden twee co-sponsoren voor haar. In 2009 haalt Kabasambu haar einddiploma voortgezet onderwijs, onderbouw (S1 t/m S4). Ze gaat vervolgens naar het St. Augustine Teacher College. Deze beroepsopleiding wordt gefinancierd uit het algemene KSSP-fonds. In 2013 slaagt ze met goede resultaten voor de opleiding ‘onderwijzeres’. Ze krijgt een tijdelijke baan als assistent-onderwijzeres, wat een jaar later resulteert in een vaste aanstelling. Begin 2016 trouwt ze en krijgen we deze ontroerende foto van haar.

kb16 kopkangume

Kangume Joyce was gesponsord van 2008 t/m 2016. Ze is in mei van dat jaar geslaagd als accountant.

In 2007 haalt Kangume haar PLE (Primary Schoolleavers Examination) van P7 van Kanyawara Basisschool. Via Katooro Patrick dient ze een sponsorverzoek in. Haar ouders zijn overleden, ze woont bij een tante. Die heeft geen geld voor voortgezet onderwijs. We vinden een privésponsor voor Kangume.

kangume
Links: Kangume's verzoek om sponsoring
Rechts: Maart 2016: trotse 'graduate'!


In 2008 gaat Kangume naar de eerste klas van Kitumba Secondary School en doet in 2013 eindexamen. Ze heeft ‘tussen de bedrijven door’ een kindje gekregen, Matthew Apuuli. Gelukkig kan haar tante voor het kindje zorgen en vervolgt Kangume haar opleiding. In 2013 begint ze aan een driejarige opleiding voor accountant op het Rosa Mystica Instituut in Fort Portal. In 2016 slaagt ze met een Credit en krijgen we deze mooie foto van haar en haar zoontje.

kb16 kopkansiime

Kansiime Sophina was gesponsord van 1989 t/m 1998. Sindsdien werkt ze als ziekenverzorgster. In 2016 deed ze een cursus hiv-counseling.

eerste lichting kssp-leerlingen
De eerste lichting KSSP-leerlingen rond 1990 op visite bij een particulier in Fort Portal. Kansiime Sophina zit in de eerste rij in het midden

kansiimeKansiime is een oude bekende van KSSP. Ze behoort tot de eerste lichting gesponsorde leerlingen. Haar ouders zijn overleden en is er geen geld voor onderwijs. Ze woont bij een oom. Die dient in 1989 een sponsorverzoek in. Het verzoek wordt gehonoreerd, Sophina gaat naar het voortgezet onderwijs, onderbouw en doet vervolgens een tweejarige beroepsopleiding. Ze wordt door Rotary Club Coevorden gesponsord. In 1998 haalt ze haar certificaat voor Ziekenverzorgster. Ze is in dit beroep ook werkzaam.

Inmiddels is Kansiime getrouwd en heeft een dochtertje. Ze is ambitieus en wil zich heel graag professioneel verder ontwikkelen. Het ontbreekt haar aan de financiële middelen. Ze vraagt sponsoring aan voor een zesweekse cursus hiv/aids-begeleiding aan het Bishop Magambo Counsellor Training Instituut in Fort Portal. Gezien de toename van hiv-besmettingen onder de jongeren van Oeganda leek ons dit een goede investering. De cursus is inmiddels begonnen.

Haar opleiding wordt door een co-sponsor betaald, aangevuld uit het algemene KSSP-fonds. We zoeken nog een (co-)sponsor voor haar!


kb16 kopopa
Stichting O.P.A. uit Steenwijk heeft een genereuze gift gegeven: € 2000,-!!

OPA
We zijn blij met alle donaties, groot of klein. Maar deze willen we er toch graag uitlichten: al eerder kregen we geld van Stichting Oud Papier Actie, in 2012 € 1000,- en in 2014 € 500,-. Het zijn prachtige bedragen, die ons algemeen fonds goed doen. Uit dit fonds betalen we de niet alleen opleidingen van leerlingen die geen privésponsor hebben, maar ook dokterskosten, geneesmiddelen, voorbehoedsmiddelen, maandverband, muskietennetten en dergelijke. Allemaal nodig om leerlingen met goed gevolg door het onderwijstraject te loodsen. Onze aanvraag voor 2016 werd gehonoreerd met maar liefst € 2000,-. Hartelijk dank O.P.A. Steenwijk!! 


kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi