Kibale Nieuwsbrief 15

kibalenieuwsbrief-kop2
kibalenieuwsbrief15
kb15-ontwikkelingen
Het is bijna zover: de overgang van de oude (www.kibalestudents.org) naar de nieuwe website (www.kibalestudents.nl). Let op: org. is veranderd in nl. Over een maand of twee gaat de oude site uit de lucht. Op onze nieuwe site vindt u al driekwart van de beoogde inhoud, de ANBI-gegevens en het fiscale nummer.
En verder in deze nieuwsbrief: doel 4 en doel 5 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en hun relevantie voor KSSP, een update over onze leerlingen en een verslag van de vierde bijeenkomst 'Seksuele voorlichting en hiv-preventie'.


kb15-titel-duuzameleontwikkelingsdoelen
'Alle kinderen naar school én de school met een diploma verlaten', dus goed onderwijs!  Dat is doel 4 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (2016-2030), de opvolgers van de Millenniumdoelen (2000-2015). Dit doel sluit naadloos aan bij de doelstellingen van KSSP. Onze leerlingen volgen het voortgezet onderwijs en gaan daarna naar een beroepsopleiding. We begeleiden ze zodanig dat ze vrijwel allemaal met een diploma op zak hun educatie afronden. Dit vergt naast geld, vooral tijd en aandacht, vandaar dat we kleinschalig blijven.

kb15-sdg45

Doel 5, Gendergelijkheid, is ook een kernwaarde die we aan onze leerlingen willen meegeven. Onderwijs is een belangrijk middel om dat te bereiken. Ook de Oegandese overheid is daarvan overtuigd en stimuleert onderwijs voor meisjes.

kb15-titel-donaties

kb12-anbiAls sympathisant en sponsor ondersteunt u via KSSP twee belangrijke ontwikkelingsdoelen, waarvan we hopen dat ze bijdragen aan een betere wereld. Uw bijdrage maakt voor onze leerlingen alle verschil! Daarom bedanken wij u voor uw donaties!

Ter uwer attentie: KSSP heeft de ANBI-status.

kb15-titel-updates
We hebben momenteel zeven leerlingen in ons project: vier in het voortgezet onderwijs en drie in het beroepsonderwijs.

We hebben drie leerlingen op de Secondary School (onderbouw VO): 
Kajumba Jackline en Lucky Ivan zijn overgegaan naar de vierde klas van de Secondary School. In december moeten ze eindexamen doen. 
Mary Kasembo is overgegaan naar de derde klas. Ze zitten alle drie op de Divine Mercy School in de buurt van Ruteete. Voor Lucky en Mary is dat op loopafstand en ze hebben familie waar ze veilig wonen. 
Bij Kajumba Jackline is dat niet het geval, daarom zit ze op de kostschoolafdeling. 

En één leerling op de Senior Secondary School (bovenbouw VO): 
Kababiito Bridget heeft met goede resultaten haar Secondary School afgerond. Ze zit nu op de Senior Secondary School St. Paul ’s, in de kostschoolafdeling. Het is de tweede leerling die we op dit niveau financieel ondersteunen. Als ze het goed doet, kan ze naar de universiteit. Dat zou mooi zijn! 
Voor nu hopen we een serviceclub (of co-sponsors) te vinden die haar voor twee jaar financieel wil ondersteunen. Het gaat om een bedrag van € 650.- per schooljaar all-in.  

kb15-drieleerlingen
Links: De klas van Kajumba Jackline
Midden: Kobuyonyo Florence 
Rechts: Kababiito Bridget 

Beroepsopleiding: 
Tugume John volgt de tweejarige beroepsopleiding Onderwijzer op het Primary Teacher Training Instituut Canon Apolo. Hij zit in het tweede jaar. 
Kobuyonyo Florence volgt de tweejarige beroepsopleiding Kleuterleidster op het Rosa Mystica Instituut voor Beroepsopleidingenin Fort Portal. Ze zitten allebei op de kostschoolafdeling. 
Kangume Joyce rondde dit jaar haar opleiding Boekhouding af. De eindexamenceremonie heeft op 24 maart 2016 plaatsgevonden.

kb15-titel-vierdebijeenkomst
De vierde bijeenkomst vond zoals gewoonlijk plaats in december, vlak voor de grote schoolvakantie. Dan gaan de leerlingen hun vrije tijd in met het goede advies: ‘Wees behoudend met vrijen. Maar als je het doet, doe het veilig!’ Hier een fotoverslag van de dag:

kb15-vierdebijeenkomst01

De meeste leerlingen komen uit de dorpjes Kanyawara en Kasiisi. Ook de voorlichters Katuutu Monique en Asaba Sedrach van Ruteete Health Centre komen uit die buurt. Het vervoer wordt geregeld met ‘private hire’ (personenauto) of taxi’s (busjes). De afstand tussen de dorpjes en Fort Portal is zo’n 25 km.

In de schaduw onder de veranda dienen de medewerkers van Ruwenzori Guesthouse een smakelijke maaltijd op.

kb15-vierdebijeenkomst02

Asaba Sedrach (links) en Katuutu Monique (rechts) van het Ruteete Health Centre zijn al drie jaar onze gewaardeerde voorlichters. Ze zijn expliciet in hun informatie over veilig vrijen en goed gebruik van voorbehoedsmiddelen. Ook betrekken ze de leerlingen actief bij de les.

kb15-vierdebijeenkomst03

Het Ruwenzori Guesthouse biedt een gastvrije en inspirerende omgeving. Voor de meeste leerlingen is een dergelijk guesthouse een nieuwe ervaring, dus een bonus! Na de gezamenlijke sessie gaan de jongens en meisjes in aparte groepjes in gesprek. 

Dat de bijeenkomsten voorzien in welkome informatie blijkt uit het verslag van assistent-KSSP-supervisor Dorothy Mbabaazi. Ze meldt daarin: 

"The programme helped the girls to access information and opportunities on family planning methods of their choice. This has helped to control unwanted pregnancies, both amongst the KSSP students and amongst their peers. Also midwife Monique confirmed the report that it was true that the girls usually visit her in her clinic (Ruteete Health Centre) and ask for assistance when needed. On the side of the boys: they also find their way to Mr. Asaba Sedrach when they are in need of advice or help. Therefore the programme has helped our students very much in helping them to prevent unwanted pregnancies. As such the programme is almost making history."

kb15-titel-solidariteitsvereniging
We krijgen regelmatig financiële steun van Kwataniza. De organisatie doneerde geld voor de aanleg van de sonarsystemen voor de ICT-kantoortjes en ondersteunt ook in het onderhoud daarvan. Zo is recentelijk de regulator in het ICT-kantoor bij Dorothy Mbabaazi thuis vervangen voor een nieuwe. Daarmee was UGX 220.000 (€ 65) meegemoeid. 

Ook draagt Kwataniza al drie jaar financieel bij aan de jaarlijkse bijeenkomst ‘Seksuele voorlichting en hiv-preventie', zoals die plaatsvinden in het Ruwenzori Guesthouse van Ineke Jongerius in Fort Portal. Dit jaar doneerden ze UGX. 350.000 (€ 90) voor het vervoer van de leerlingen, de twee voorlichters en KSSP-supervisors Katooro Patrick en Dorothy Mbabaazi. 

kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi