Onderwijs in Oeganda

Artikelindex


Het onderwijs in Oeganda kan in de volgende stadia worden ingedeeld:

  • Kleuterschool - Prepatory School - kinderen vanaf + 4 jaar
  • Basisschool - Primary School - klas P1 t/m P7 
    (afgesloten met het Primary Leaver Exam of PLE)
  • Voortgezet onderwijs - Secondary School - klas S1 t/m S4 
    (Ordinary of 'O'-level)
  • Voortgezet onderwijs (bovenbouw) - Senior Secondary School
    klas SS5 t/m SS6 (Advanced of 'A'-level)

Als je het voorgezet onderwijs met goede resultaten afsluit (SS6), kun je door naar de universiteit. Na S4 zijn er mogelijkheden tot het volgen van beroepsopleidingen.
Onze leerlingen volgen na hun voortgezette opleiding in de meeste gevallen nog een tweejarige beroepsopleiding.

Klik hier voor de scholen waar KSSP-leerlingen op zitten of gezeten hebben.

De basisschool
In Oeganda gaan kinderen vanaf een jaar of 6 naar de basisschool. De klassen lopen van P1 (Primary 1) tot en met P7 (Primary 7).
Een schooljaar is opgedeeld in drie trimesters (terms). Na elke trimester krijgen de leerlingen een rapport. Aan het einde van P7 moeten de kinderen een examen afleggen, het Primary Leavers Exam. Het schooljaar begint in januari of februari.

Omdat de Oegandese regering onderwijs belangrijk vindt, is basisonderwijs gratis; in die zin dat er geen schoolgeld hoeft te worden betaald. Wel moeten de ouders of hun verzorgers geld voor 'up-keep' betalen. Bij elkaar is dat toch wel een heel bedrag, zeker voor arme mensen of kinderen die geen ouders meer hebben. KSSP-sponsoren betalen voor de up-keep.

basisschoolleerlingen
Leerlingen van Kanyawara BasisschoolVoortgezet onderwijs
warden
Na de basisschool gaan de kinderen naar het voortgezet onderwijs, de Secondary School. Deze Secondary School is te vergelijken met de onderbouw van ons voortgezet onderwijs (en loopt van Senior 1 tot en met Senior 4). Daarna gaan de leerlingen weer naar een andere school, de Senior Secondary School, te vergelijken met onze bovenbouw van het voortgezet onderwijs (Senior 5 en Senior 6)

S4 wordt met een examen afgesloten. De meest kinderen stoppen dan, of kiezen voor een vakopleiding. Bij de KSSP-leerlingen is de opleiding tot onderwijzer populair. Oeganda heeft veel leerkrachten nodig en onderwijzers vinden vrijwel altijd een baan. 

De laatste jaren trekt het Kibale Nationaal Park steeds meer bezoekers. Het biedt werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Vooral de jongens willen tegenwoordig parkwachter (warden) worden.

Oud-KSSP-leerling Musinguzi David werkt nu 
als parkwachter/gids in het Kibale Nationaal Park


  

Beroepsonderwijs
Je kunt na S4 in het voortgezet onderwijs ook doorstromen naar het beroepsonderwijs, de zogenaamde vocational courses. KSSP-leerlingen hebben een opleiding gevolgd of volgen nog steeds een opleiding voor onderwijzer, kleuterleidster, boekhouding, monteur, elektricien of ziekenverzorgster.

beroepsonderwijs
Beroepsonderwijs in het St. Joseph's Technisch Instituut

naaiatelier

De sponsoren zijn vaak bereid 'hun' leerlingen ook na het behalen van het S4-diploma financieel te ondersteunen. Hoe beter de opleiding, hoe groter de kans dat de jongeren werk vinden.Voormalige KSSP-leerlinge Tumusiine Jane Rose achter de naaimachine die ze kreeg van KSSP


 


 

Universiteit
Als je Senior 6 goed hebt doorlopen, kun je naar de universiteit.

makerereuniversiteit
Het hoofdgebouw van de Makerere Universiteit

mottomakerereuniversiteitDe oudste en van oudsher internationaal gerenommeerde universiteit is de Makerere Universiteit in Kampala, de hoofdstad van Oeganda.Het wapen en motto van de universiteitmmu universiteit

Sinds 2005 is er ook een universiteit in Fort Portal, die heel toepasselijk de Mountains of the Moon Universiteit heet. Immers, Fort Portal ligt aan de voet van de Ruwenzories, een gebergte met een poƫtische tweede naam: the Mountains of the Moon.

ruwenzories

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi