Kibale Nieuwsbrief 14

kibalenieuwsbrief-kop2
kibalenieuwsbrief14
kb14-eennieuweopmaak
anbiDe Kibale Nieuwsbrief van oktober 2015 was nog opgemaakt voor onze oude website met een breedte van 500 pixels. Hier tonen wij u de inhoud in een nieuwe website met een breedte van 750 pixels. Inhoudelijk is er niet veel veranderd...

Graag doen we nog een oproep aan diegenen die deze nieuwsbrief ontvangen: we hebben dringend nieuwe sponsoren c.q. donaties nodig. Voor Kababiito Bridget (zie verderop bij het overzicht van leerlingen in het voortgezet onderwijs) bijvoorbeeld. KSSP heeft de ANBI-status. Onze bankgegevens vindt u onderaan deze nieuwsbrief.
 kb14-solidariteitsvereniging
Solidareitsvereniging KwatanizaIn 2012 financierde Solidariteitsvereniging Kwataniza de aanleg van een solarsysteem voor de ict-kantoortjes bij Katooro (in Kanyawara) en Dorothy (in Kasiisi). Particulieren schonken nog drie extra laptops.

Van de ict-kantoortjes wordt sindsdien dankbaar gebruik gemaakt, door KSSP-leerlingen, maar ook hun buren en vrienden. Dit jaar begaf de accu bij Dorothy het. Kwataniza gaf ons €390,- om een nieuwe accu te kopen.

kb14-derdebijeenkomst

Kwataniza heeft ook aan de tweede en derde bijeenkomst ‘Seksuele voorlichting en hiv-preventie’ financieel bijgedragen. De derde bijeenkomst was op 12 december 2014, weer in het Ruwenzori View Guesthouse in Fort Portal.

Medewerkers van Marie Stopes en Ruteete Health Centre geven presentaties die niets te wensen overlaten aan duidelijkheid. Er wordt dan ook veel besmuikt en openlijk gegniffeld!

seksuelevoorlichting01Links: Katuutu Monique (Ruteete Health Centre)
Midden: Kankunda Boreen ( Marie Stopes, branche Fort Portal) 
Rechts: Asaba Shadrach (Ruteete Health Centre) 


Maar vooral ook: aandachtig geluisterd en gekeken. Standaardvragen van de voorlichters: ‘Are you with me? Are we together?’. Een eenvoudig ‘Yes’ voldoet niet. Er worden meningen gevraagd en ervaringen gedeeld.

seksuelevoorlichting02

Na de groepspresentatie wordt in aparte jongens- en meisjesgroepjes in meer detail besproken. En daarna kunnen de jongens en meisjes nog privé met de voorlichters spreken.

De jongeren ervaren deze bijeenkomsten als uitermate nuttig en onderhoudend. Ze delen de informatie ook met klasgenoten en vrienden op school. Zo wordt de cirkel van informatie steeds groter. We hopen begin december de vierde bijeenkomst te organiseren.

guesthouseOnze speciale dank gaat naar Ineke Jongerius. Zij stelt haar guesthouse open voor de bijeenkomsten. Met de gezellige eetzaal en de prachtige tuin is het een ideale locatie. En de staf zet een heerlijke maaltijd voor.

Ineke is ook Kwataniza’s vertegenwoordigster in Oeganda. Ze bemiddelt in financiering van lokale kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Marij Steenbeek kent Ineke al jaren en is met regelmaat te gast tijdens haar projectbezoeken voor KSSP. Net zoals Kwataniza komt KSSP op voor kwetsbare groepen, in dit geval kansarme jongeren. Zo kwamen in onderling overleg en Ineke’s bekendheid met KSSP de donaties van Kwataniza tot stand.


kb14-ksspleerlingen
We hebben momenteel zeven leerlingen in ons project: vier in het voortgezet onderwijs en drie in het beroepsonderwijs.

Secondary School (Voortgezet onderwijs onderbouw)
We hebben vier leerlingen in het voortgezet onderwijs. Begin oktober zijn ze aan hun derde termijn van schooljaar 2015 begonnen. Kajumba Jackline en Kababiito Bridget zitten op de kostschoolafdeling. Mary Kasembo woont bij een tante vlak bij school. Lucky Ivan woont bij zijn moeder Dorothy in de buurt van zijn school.

Drie van de vier leerlingen
Links: Kajumba Jackline zit in S3
Midden: Mary Kasembo zit in S2
Rechts: Lucky Ivan zit in S3
Ontbreekt: Kababiito Bridget zit in S4


We hebben geen actuele foto van Kababiito Bridget. Ze zit in de vierde klas van het voortgezet onderwijs, onderbouw. Het is haar eindexamenjaar. In december worden de resultaten bekend. We hopen een servieclub (of co-sponsors) te vinden die haar voor twee jaar financieel wil ondersteunen. Het gaat om een bedrag van € 650.- per schooljaar all-in.

KSSP-leerlingen in het beroepsonderwijs
We hebben drie leerlingen die een beroepsopleiding volgen: Kangume Joyce, Kobuyonyo Florence en Tugume John.
Kangume doet een driejarige opleiding Boekhouding. Ze heeft haar stage afgerond. In maart 2016 is de eindexamenceremonie op het Rosa Mystica Instituut in Fort Portal.

Twee van de drie leerlingen / ict-kantoortje
Links: Kangume Joyce
Midden: Tugume John
Ontbreekt: Kobuyonco Florence
Rechts: het ict-kantoortje bij Katooro Patrick


Tugume John zit in zijn eerste jaar van de onderwijzersopleiding en Kobyonyo in haar eerste jaar van de opleiding voor kleuterleidster. Kobuyonyo is eerder gesponsord, maar moest wegens gezondheidsklachten haar opleiding stopzetten. In 2013 kon ze weer naar school en in 2014 haalde ze haar einddiploma secondary school. We hebben nog geen actuele foto van haar.

Tugume John vroeg in 2014 sponsoring aan. Zijn ouders zijn overleden. Zijn familie had geen geld voor een verdere opleiding. Hij vertegenwoordigt de vele jongeren die na het voortgezet onderwijs met hun opleiding moeten stoppen wegens gebrek aan geld. Vooral voor de jongens is het dan vrijwel ondoenlijk om werk te vinden. Tugume maakt met regelmaat gebruik van het ict-kantoortje in Katooro’s huis (zie foto).


kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi