Kibale Nieuwsbrief 12

kibalenieuwsbrief-kop2
kibalenieuwsbrief12
kb13-introductie

kb12-intrologoIn Oeganda is het schooljaar 2013 in december afgesloten. Vier KSSP-leerlingen zijn daarmee aan het einde van hun onderwijstraject gekomen. In maart 2014 kregen ze tijdens een eindexamen-ceremonie hun diploma of certificaat uitgereikt. Daar wilden we bij zijn: ons projectbezoek afgelopen maart was rondom de ceremoniedatum gepland.

Verder in deze nieuwsbrief: de doelstellingen van onze ANBI in beeld aan de hand van onze KSSP-leerlinge Elisabeth Karungi en een uitleg over de verschuiving van financiële steun aan leerlingen in het basisonderwijs naar leerlingen in het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. En zoals altijd: dank aan onze sponsors!

kb12-ibankop
kb12-ibanHet IBAN-nummer van stichting KSSP is: NL93RABO0109230760
kb12-anbikop

kb12-anbiVanaf 1 januari 2014 gelden er meer strikte voorwaarden voor een algemeen nut beogende instelling (ANBI).
KSSP voldoet aan deze voorwaarden. Zo vindt u op onze website o.a.:

kb12-doelstellingebkop

KSSP sponsort onderwijs voor kansarme kinderen. Voor ieder van hen is ons einddoel kans op werk en een zekere mate van zelfredzaamheid. Onze leerlingen doorlopen een meerjarig sponsortraject. Onze leerlinge Karungi Elisabeth is al een eind op weg. 'Karungi' betekent in de lokale taal Kitooro 'iets dat goed is', maar haar start in het leven was alles behalve goed. Haar vader overlijdt als Karungi nog jong is. Haar moeder kan niet alleen voor haar zorgen en brengt haar bij haar oma onder. Dankzij haar goede zorgen en financiële ondersteuning van KSSP gaat het nu goed met Karungi.

kb12-karungi
Links: Karungi Elisabeth in 2006 
Midden: Karungi in klas 7 van Basisschool Kanyawara in 2007
Rechts: Karungi als stagiaire in het Ruwenzori Guesthouse in Fort Portal in 2012

In 2007 zit Karungi in P6 (groep 7) van Kanyawara Basisschool. Haar oma kan het schoolgeld niet meer opbrengen. Katooro, onze supervisor en onderwijzer op Kanyawara Basisschool, selecteert Karungi voor het KSSP-programma. We plaatsen een oproep in onze digitale nieuwsbrief voor een privésponsor en krijgen daar een positieve reactie op. Karungi doorloopt vervolgens het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, onderbouw. 

In januari 2013 begint ze aan een tweejarige beroepsopleiding Catering en Hotelmanagement op Rosa Mystica, het opleidingsinstituut voor meisjes in Fort Portal. Begin dit jaar is ze met haar tweede jaar begonnen.

Begin 2014 krijgen we bericht van Ineke Jongerius. Zij runt het Ruwenzori Guesthouse in Fort Portal. Elisabeth loopt daar samen met een andere student van Rosa Mystica in de drukke decembermaand stage. Ineke: 

"Ze kwamen al op de Christmas Craft Fair, wat al gelijk een drukte van belang was en ook de laatste helft van december was het hier ontzettend druk. Ze heeft geleerd verschillende soorten ontbijt te maken voor de gasten. Bovendien heeft ze zich verdiept in het koken van allerlei gerechten voor de lunch en het avondeten. De recepten schreef ze zorgvuldig op. Ook het schoonmaken van de kamers, de was, het strijken en het bedienen van de gasten behoorden tot haar werkzaamheden. Ze heeft het goed gedaan!"

kb12-donatieskop

Er zijn voor het schooljaar 2014 weer donatiesbinnengekomen van onze trouwe achterban en privésponsors. Ook zijn er toezeggingen gedaan voor KSSP als cadeautip. We danken iedereen voor hun steun aan het project! 
kb12-biljet

In maart 2014 is 1 euro 3,490.60 Oegandese shilling (UGX) waard.

Op het biljet staat de gorilla afgebeeld. Deze fantastische mensapen zijn één van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Ze wonen in het Bwindi Impenetrable Park en Mgahinga National Park.

kb12-projectbezoekkop

Onze laatste projectbezoek dateerde alweer van januari 2012. Dus het was weer tijd om een kijkje te gaan nemen. Dit keer is Marij's nichtje Marijne meegegaan. Zij is een oude bekende en de mensen verheugden zich op haar komst. In 1990 kwam ze bij haar tante Marij op bezoek en in 1992 liep ze twee maanden stage in het kader van haar studie Leisure Management. Ze gaf tekenles op scholen en organiseerde activiteiten in het educatiecentrum 'Open House'.

kb12-openhouse

Open House maakt deel uit van het Kibale Tree Planting Project waar Marij zich van 1986 t/m 1993 voor inzette. Op de muur is met schoolbordenverf een schoolbord gemaakt. Daar werden allerlei tekeningen op gemaakt. Links een tekening van een chimpansee door Marijne. Rechts was Deo Kateeba aan het werk. 


Ons projectverzoek heeft inmiddels plaatsgevonden. We zijn twee weken op stap geweest en hebben in grote lijnen de volgende dingen gedaan:
Tijdens ons bezoek zijn er drie belangrijke aandachtspunten:

We zijn gaan kijken hoe het met de ICT-kantoortjes staat in de huisjes van Katooro Patrick en Dorothy Mbabaazi. Aan de correspondentie merkten we dat de leerlingen vaardigheden op de computer hebben opgebouwd en Katooro doet zijn boekhouding nu in Excel.

We zijn op schoolbezoek geweest en hebben de feestelijke diploma-uitreiking van Kabasinguzi Perlusi en Kisembo Marget bijgewoond. Ook is het weer gelukt om op korte termijn een tweede bijeenkomst Seksuele voorlichting en aidspreventie te organiseren. Uiteraard met behulp vn Katooro Patrick en Dorothy Mababaazi . De KSSP- en oud-leerlingen hebben tijdens ons laatste projectbezoek in januari 2012 zelf een dergelijke bijeenkomst bijgewoond. Nu konden ze weer komen, samen met een vriend of vriendin. Ruim 30 jonge mensen deden zo aan deze nuttige informatiedag mee. Er waren ook ruim 20 andere toehoorders. In de volgende Nieuwsbrief komt een verslag van het projectbezoek van afgelopen maart.

 

kb12-contactkop

kb12-facebookOmdat KSSP kleinschalig is en de doelgroep geselecteerd is uit een  kleine kring van dorpen en scholen, is het  vaak bekend hoe het na het onderwijstraject met de leerlingen gaat. Maar soms verliezen we  leerlingen uit het oog en dan, na jaren, melden ze zich via de sociale media.

kb12-senga
Zoals Senga Emmanuel, die na zijn opleiding voortgezet onderwijs een beroepsopleiding als laboratoriumassistent volgde. Het is hem daarna kennelijk goed vergaan:  via Facebook kreeg KSSP een foto, zo te zien van zijn luxueuze bruiloft. Anno 2014 is hij trotse vader van een zoontje van zeven en een dochtertje van twee. En dat is niet alles. Op zijn Facebookpagina pagina heeft hij een KSSP Old Boys & Girls-groep opgestart!


 

  

Links: 1990: Senga (rechts) in zijn schooluniform van de basisschool.

Naast hem meester Wilberforce en KSSP-leerling Tusingwire Allen.
Rechts: Rond 2012: Senga en zijn bruid. 

kb12-accentkop
In de jaren 1988 tot 2009 lag het accent van de financiële ondersteuning van leerlingen op het basis-en voortgezet onderwijs. Nu ligt die meer op het voortgezet en beroepsonderwijs.

In Oeganda is de verdeling als volgt: 
  • Primary school - P1 t/m P7 - Basisonderwijs
  • Secondary school - S1 t/m S4 - Voortgezet onderwijs, onderbouw
  • Secondary school - S5 t/m S6 - Voortgezet onderwijs, bovenbouw  OF:
  • Beroepsonderwijs - twee- en driejarige opleidingen

Privésponsors wordt gevraagd hun leerling(en) tenminste tot en met S4 te ondersteunen. De meeste KSSP-leerlingen halen hun einddiploma S4. Daarna is de meest voorkomende keuze het volgen van een beroepsopleiding. Gelukkig zijn de meeste privésponsors bereid hun leerling ook in dit stadium van hun opleiding financieel te ondersteunen. De kosten voor het beroepsonderwijs overstijgen de donaties wel, het extra benodigde geld wordt worden betaald uit het algemene KSSP-fonds. Ook leerlingen zonder privésponsors kunnen dankzij dit fonds verder leren.

In de praktijk blijkt dat leerlingen met een diploma voor een beroepsopleiding een veel grotere kans hebben ook daadwerkelijk werk te vinden. De resultaten zijn zo bemoedigend dat we besloten hebben ons bij nieuwe intakes te richten op het eindniveau van het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs. De kosten daarvoor zijn hoger, we zullen dus ook wat minder nieuwe leerlingen in het programma opnemen.


kbkop-afmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u af te melden. U wordt dan uit ons bestand verwijderd.
 
kbkop-rood-gegevens

Eregalerij met onze geslaagde Kibale-leerlingen in Oeganda

Over ons

kssp2logoHet Kibale Student Support Programme (KSSP) is een kleinschalig onderwijs-project ten behoeve van kansarme kinderen (wezen en halfwezen uit arme families) in Oeganda. 

Anbi

anbi